*Лекцията на доц. Кристиан Таков под наслов "Реформата и посоката - защо не вървим напред" е изнесена пред студенти във Великотърновския университет по време на дискусията за перспективите пред съдебната реформа. Публикувана е с незначителни съкращения.

Да се отговори на въпроса защо нещо не върви е изключително отговорна работа. Сещам се за онзи хубав израз, че на всеки сложен въпрос има поне един прост, ясен, лесен за разбиране грешен отговор.

Ще започне масово инвестиране в недвижими имоти орез 2015-та. Вече има и официална статистика, която сочи, че все повече и повече българи инвестират в луксозни жилища, за да защитят парите си. Прогнозите сочат, че най-вероятно такава ще е и тенденцията занапред.

Чувал съм често за съда в Страсбург и напоследък широко се използва израза “Ще те съдя в Страсбург!”, но какво представлява този съд? За обида или за неизплатено трудово възнаграждение от работодател мога ли да се обръщам към съда в Страсбург или трябва да става въпрос за по-сериозни нарушения?

Полетът ми мина успешно, без да чуя думите: “Отпуснете се, Вашият самолет беше отвлечен”. Пристигнал съм в желаната от мен дестинация. И тук – “О, ужас!” – очаква ме неприятна изненада. От километър ми става ясно, че някой е ровил в нещата ми. Какво да направя?

Често съм изправен пред правни проблеми, чиято сложност ме принуждава да се обърна към адвокат. Всеки взема различно за работата си. В крайна сметка е въпрос на опит, изградено име в бранша, както и на конкуренция в отрасъла. Въпреки това, има законовоустановен МИНИМУМ, с който е добре да съм запознат, преди да се обърна към адвокат. Колко най-малко ще ми струват услугите му?

Дори да звучи неприятно, житейският път на човека все някога приключва. Нека се абстрахираме от емоционалните моменти и обърнем внимание на юридическите последици, а именно – откриването на наследство.

Каква е ситуацията?

След смъртта на мой близък аз и роднините ми получаваме в наследство от него недвижим имот. Или пък преди време са ни реституирали такъв имот. Или със съпругът/ата си купуваме жилище. Както и да е, изведнъж се оказахме съпритежатели на нещо общо.  Много хубаво, получаваш имот, ще каже някой – да, така е, обаче с роднините искаме да разделим имота и всеки да си “знае своето”, а аз нямам и хал хабер каква е процедурата. Какво да правя?

Горд собственик съм на кола, пътувам аз като стрела, всички дишат ми прахта. И изведнъж, като неочакван летен дъжд – “Тряяяяяяяяс”. Колата повредих и щети аз причиних. Но имам застраховка “Гражданска отговорност” (задължителна за всички автомобилисти), която да покрие причинените от мен вреди. Какво трябва да знам за тази застраховка и за какво да внимавам?

Докато пийвам питие в кварталното заведение, изведнъж ми се налага да използвам тоалетната. Вместо обаче да ми бъде осигурен безплатен достъп до тази услуга – от заведението са я направили платена. Законно ли е това?

Ползването на тоалетните е безплатно за клиенти на заведението. Ако обаче не съм клиент на заведението в този момент, то е напълно в реда на нещата да бъде изискано от мен да си платя за услугата.

Примерен водач съм, нямам нарушения (“E, може би просто не са ме хванали в такива!”) и нямам наложени наказания за извършени нарушения на пътя през изминалите 6 години. Или не съм карал, откакто съм взел книжка, а оттогава са минали поне 6 години, и затова нямам издадени наказателни постановления от КАТ. И в двата случая попадам в групата на водачите на МПС, които имат привилегията да “се подвизават” на пътя със златен талон. И тук съвсем логичният въпрос е какви права ми дава този талон? Значи ли, че като имам златен талон съм недосегаем на пътя?

Pages