До края на следващата седмица в парламента ще бъде внесен проект за промени в Наказателния кодекс (НК), с които да се криминализира и производството на акцизни стоки без бандерол. Това обеща правосъдният министър Цецка Цачева след среща с финансовия министър Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Искане за промяна в чл. 234 от НК направи миналата седмица главният прокурор по време на изслушване в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. В действащия НК с от 1 до 6 години затвора се наказва само продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, но не и производството им.

„Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е колкото смехотворен, толкова и реален“, каза тогава Цацаров и допълни, че трябва да бъде криминализирано и приготовлението. Според него наказанията за нелегално производство на акцизни стоки трябва да е и по-високо от това за разпространението и държането им.

„Втората насока, в която предлагаме изменение са свързани с промяна в дефиницията на изпълнителното деяние „продавам“. То трябва да бъде според нас „разпространявам под каквото и да е форма“. Предлагаме и въвеждане на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията, които са необходими за производство на такива стоки. Съществуващия свободен пазар, свързан с тях дава възможност това нелегално производство, било на алкохол или цигари, да бъде мобилно – и на територията на страната, и в чужбина“, допълни днес Цацаров.

Министър Цачева каза, че още днес експертна група ще подготви промени в чл. 234 от НК.

По думите ѝ е констатирано, че само чрез административно-наказателни разпоредби не може да бъде предотвратено незаконното производство на акцизни стоки. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че въпреки съкратените срокове, депутатите ще разгледат внимателно текстовете и няма да се стигне до претупване.

Темата стана актуална покрай акцията във „Винпром Карнобат“ на бизнесмена Миню Стайков и разкритата по-рано нелегална фабрика за производство на цигари.

По голяма част от данъчните дела, когато бъде доказано извършено престъпление, наказанията са условни. Главният прокурор беше питан днес, защо 63% от присъдите са условни, но той отвърна, че това не може да е мерило за наказателното производство.

„Според мен трябва да видите тези присъди не само за данъчните, но и за всички престъпления. Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановява условно осъждане. Това е нещо обичайно. Не ми се иска да тълкувам въпроса защо в закона има условно осъждане. Това осъждане е въпрос на правна техника и това има своето значение“, каза Цацаров.

Източник: lex.bg