Собствениците на къщи, пострадали от тежкия железопътен инцидент в Хитрино в края на 2016 година, не знаят как се изразходват 5-те млн. лв., които държавата отпусна и които дарители събраха, за възстановяването на домовете им. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, до която са постъпили над 70 жалби от жители на селото, че се ремонтират здрави къщи, а не тези, които са били засегнати от взрива. Общественият защитник обяви още, че четири семейства от общината ще посрещнат и тази зима във фургони и без нов дом.

В тази връзка омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров сезираха главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични средства. На прокуратурата бе предадена и цялата документация от благотворителната кампания на БЧК и от Министерството на труда и социалната политика.

"Липсва прозрачност как се изразходват средствата по строително-монтажните работи в Хитрино, хората нямат договори за строителството на къщите и на кое домакинство какви средства са отпуснати. Отчитани са дейности, които не са извършени, понякога в домове, които са необитаеми", обясни Манолова.

Източник: legalworld.bg